Bahan-bahan:
a. (bahan-bahan yg perlu dikisar dgn blender)
daging 1/2kg - 1kg di potong dadu (agak2 la no.. jgn nipis sgt)
bwg besaq 4-5 labu
halia seketul tapak tgn
lengkuas seketul tapak tgn
bwg merah 10-20 ulas
bwg putih 10-15 ulas
serai 4-5 btg
cili kering segenggam
cili padi 4-5
b. (Bahan Renehan)
santan pekat RM4 - RM6 (agak2)
jintan manis & jintan putih 1/2 camca
gula gerek 2-3 keping (blh ganti ngan gula kabung @ gula merah)
kulit kayu manis
Renehkan (api pelan): Masukkan daging bersama bahan yg diblender + santan pekat + jintan manis + jintan puteh + gula gerek + kulit kayu manis
c. (Bahan terakhir)
asam keping 2-4 keping
daun limau purut 2-4 keping
daun kunyit 1-2 keping
kerisik 3-4 sudu besaq ; lebih pon sedap
garam secukop rasa
gula putih 2-3 sudu besar
selepas 2 jam:
Masak sampai kering.
Selamat mencuba - insyaallah mudah-mudahan menjadik ya!
Tiada ulasan:
Catat Ulasan