Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari 2012

Kanser: U will be OK....

Baru-baru ini saya sempat melawat my senior sewaktu di SEMSAS kak Aini Hayati di Hospital Sultanah Bahiyah Alor Setar. Beliau baru lepas menjalani pembedahan membuang ketumbuhan (tumor) di bahagian kepala. Melihatkan keadaan beliau selepas 24jam pembedahan; masih mampu melayani kami dan bersembang ceria; saya percaya beliau seorang yang sangat tabah & kuat semangat.

Sepanjang perjalanan pulang dari hospital; saya teringat suasana emosi diri sendiri sewaktu saya melalui proses rawatan dan pembedahan di hospital yang sama.
Sejujurnya; bukan mudah untuk menjadi tabah & cekal. Malahan saya pernah berkata: `Tolonglah jangan nasihatkan kami (pesakit kanser)  untuk TABAH & KUAT; kerana kalau kami LEMAH sudah pasti `dah  lama terjun jambatan Pulau Pinang' ............... hmmmmmm '
Walaupun telah hampir 7 bulan berlalu, saya telah pun selesai menjalani rawatan; dan Alhamdulillah telah disahkan pakar, (onko)  bebas dari sel Kanser; saya masih lagi terkenang setiap detik yang…

Emosi & Mental Pesakit Kanser

Semenjak pulih dan kembali sihat; saya berkesempatan melawat sahabat & ahli keluarga yg  mengidap penyakit kanser. Tanpa kita sedari Kanser sudah kedengaran sangat `familiar' dan bukan lagi sejenis penyakit yang `mengejut & menakutkan'. Malah bilangan pesakit kanser meningkat setiap hari. Dan saya percaya; setiap dari kita mempunyai pengalaman  berkenaan Kanser samada diri sendiri; ahli keluarga mau pun sahabat handai  yg dekat & jauh. Hari ini Kanser dah jadi satu `epidemik' . Satu wabak ... Macam Wabak Demam Malaria.

Saya pernah menyarankan sahabat membaca buku: KANSER WANITA karangan Dr Mohd Rushdan seorang pakar gynae-onko dari Hospital Sultanah Bahiyah. (He is my doctor who performed surgery on me last April). Buku ini memberi ruang untuk kita semua memahami secara spesifik tentang Penyakit Kanser yang menyerang Wanita secara khusus (payudara & rahim).  Apabila kita mempunyai ilmu & idea tentang Kanser; maka mudah untuk kita memahami apa yang dilalu…

KANSER: its over now ... TQ ALLAH

Semalam saya ada appointment dengan my gynae onko: Dr Badrul & Dr Ismail. Pertemuan kali ini adalah untuk membincangkan keputusan makmal hasil dari CT Scan Contrast yg saya lakukan 2 minggu lalu. Ini adalah ujian pertama selepas pembedahan & rawatan Radioterapi yang telah saya  lalui. 
Perasaan saya? Saya yaqin saya sudah sembuh dari kanser  kerana Alhamdulillah selepas mengamalkan CELLFOOD secara serius; kecergasan & kesihatan saya kembali normal malah saya rasa lebih sihat. Ha ha ha ... memang nak promo pon ... CELLFOOD!
Apa kata Doktor? 
Alhamdulillah saya disahkan sihat dari sel kanser. Malah Dr Badrul sangat positif bahawa  Kanser TIDAK akan kembali lagi menyerang organ atau sel dalam badan saya. Insyaallah ... Isn't That Great News!!!  TQ Allah .... Wa iza mariztu fahuwa yashfin. ALLAH yang memberikan penyakit; dan ALLAH jua yg menyembuhkan!

Hari ini saya telah bertemu dengan ramai pesakit kanser; samada di kalangan keluarga, sahabat atau strangers. To be honest saya…

putus cinta: tangani krisis hidup anda!

Apabila saya menulis tajuk ini; pastinya ramai akan `terasa'. To be frank saya tidak tujukan pos ini kepada sesiapa pon! Saya sekadar ingin berkongsi pengalaman `seseorang' kerana CINTA pada usia matang merupakan satu `wabak' yang sedang melanda ramai wanita di sekeliling kita.
Saya percaya semua orang punya pengalaman tersendiri. ingin bercinta; sedang bercinta atau  pernah bercinta. Malah ramai yang turut melalui episod suka duka putus cinta. CINTA selalunya dikaitkan dengan  alam remaja. Kerana CINTA adalah permulaan kepada proses hidup matang dan berkeluarga. Selalunya Percintaan berlaku di alam persekolahan; mahupon sewaktu di institusi pengajian tinggi. (IPTA/IPTS). Ada juga yang menemui CINTA sewaktu di alam pekerjaan. Apabila bekerjaya; kita akan rasa lebih bersedia &  punya keyakinan diri (secured).
Dan saya percaya semua orang masih ingat memori PERCINTAAN yang dialami. Samada CINTA pertama, kedua, ketiga ..... dan seterusnya. Seorg sahabat saya pernah berka…

UBAT KANSER ; Cellfood is amazing!

Apabila saya mendapat tahu saya mengidap Kanser Endometrium; saya telah buat `pencarian maklumat' secara serius tentang Kanser ; Ubat-ubatan & Pemakanan Pesakit Kanser. Melalui carian `google' ; melalui pembacaan Blog; buku-buku Kesihatan/medikal dari pelbagai penulis (doktor mahu pon nutritionist) , pengamal perubatan alternatif dan juga pengalaman pesakit kanser yang lain.
Memahami tentang penyakit yg dihidapai memberikan kita sedikit maklumat & gambaran tentang apa yg sedang kita hadapi. Kanser adalah antara penyakit `merbahaya' kerana ia tidak mempunyai Kaedah rawatan yang konklusif dan selalu berakhir dengan kematian.
Stigma yg melekat dalam pemikiran masyarakat: Kanser adalah Penyakit membawa Maut; menyebabkan semua pesakit Kanser hidup dalam ketakutan; pasrah dan ada juga yg menyerah kalah; tidak mahu untuk berjuang kerana tidak yakin akan kembali sembuh!
Saya telah mencuba pelbagai produk: B17; Biji Aprikot; madu sidir & habatussauda, memakai NEFFUL pa…

Alhamdulillah saya masih hidup

Selamat Hari Raya Aidilfitri & Selamat Hari Malaysia (16 sept). This is me today! Syukur Alhamdulillah saya telah selesai menjalani sesi rawatan Radioterapi di Mount Miriam Cancer Hospital Pulau Pinang.  Alhamdulillah hari ini saya telah kembali menjalani kehidupan yang normal. Alhamdulillah; syukur saya juga boleh berpuasa tanpa sebarang masalah selama sebulan penuh!  Syukur .. syukur... syukurr  hanya ALLAH SWT shj Yang Maha Mengetahui & MEMAHAMI isi hati ini.
Ramai jugak yang menegur betapa kurusnya saya. Sebelum pembedahan; berat badan saya 56kg. tetapi setelah selesai  rawatan Radioterapi  hanya  tinggal 51kg shj. Berpuasa selama sebulan; saya kehilangan 2kg. Kini berat saya hanya 49kg. Seingat saya itu adalah berat timbangan badan masa mendaftar tingkatan 1 di SEMSAS Kuantan 1981. Insyaallah sy pasti gaya kehidupan rakyat Malaysia  (termasuk sy) membolehkan sy kembali `berisi' dlm jangka waktu yg singkat. Malah sambutan Raya Aidilfitri sebulan; berat badan saya suda…

hidup perlu diteruskan!

Agak lama tidak berkongsi cerita di blog; hari ini saya sedang berehat setelah selesai menjalani 12 sesi rawatan radioterapi.  Tidak ke mana-mana sekadar beristirehat menerima kunjungan tetamu; sahabat & sanak saudara yang sudi mengunjungi saya bertanya kabar. Alhamdulillah; masih ramai yg mengambil berat & prihatin dengan  keadaan kesihatan diri ini.
To be honest; saya berdiam diri kerana recently saya tidak berapa sihat; mungkin kesan dari rawatan Radioterapi mulai dirasakan. Perut agak tidak selesa dan sering berulang ke tandas. Selera makan juga semakin hilang; namun saya paksakan diri untuk makan setiap waktu apabila perut terasa lapar & kosong. Doktor Rakesh Raman yg merawat saya di Mount Miriam; telah menasihatkan saya untuk berhenti meminum susu sekiranya mengalami `diarrhea'.  Sebaliknya beliau mencadangkan saya makan pisang dan `yogurt' supaya perut tidak dibiarkan kosong.
Selain dari masalah `diarrhea',  saya juga merasakan `senak' di kawasan us…

pabila mendongak ke atas ; jgn lupa menunduk ke bawah!

Alhamdulillah saya masih sihat & ceria untuk menulis di blog. Setiap hari saya akan menjalani rawatan radioterapi di waktu pagi  (9.00 am). Hari ini adalah rawatan ke-7. Rutin setiap selesai 7 kali rawatan -  adalah pesakit perlu menjalani ujian darah (blood cell count) & temujanji dengan doktor pakar  (Dr Ramesh). 
Hari pertama pendaftaran di MMCH (21hb Mei); berat badan saya: 52.5kg  dan suhu badan: 37.6C. Selepas 2 minggu rawatan; berat badan dah bertambah : 52.8kg (+300grm) dan Suhu: 37.2C  (panas badan berkurangan) Malah `blood cell count': Normal! Alhamdulillah; syukran Ya Allah. `it shows that my body has been receiving this treatment well, insyaallah'.  I am so happy & so grateful. Alhamdulillah this is really A Good news! Sebenarnya rawatan radioterapi tidaklah seteruk mana yg digambarkan. To be honest; pembedahan yg saya lalui adalah lebih teruk dan menyakitkan berbanding sessi radioterapi. Ketakutan & kebimbangan yg amat sangat menyebabkan kita hila…

Pantang Larang Pesakit Kanser

“Makan dan minumlah, dan janganlah berlebih-lebihan. Sesungguhnya Allah tidak menyukai orang yang berlebih-lebihan” (Al-A’raf, 7:31)

Mengikut pengamal `rawatan alternatif' Pesakit Kanser ada `list' yg panjang Senarai Makanan yg TIDAK boleh dimakan. Pantang larang ini adalah kerana untuk memastikan sel kanser tidak kembali aktif dan menyerang sistem tubuh seseorang.
Sewaktu mula mengetahui saya menghidap penyakit kanser; my dear Cikgu Hafiza telah memaklumkan kepada saya Pantang Larang Pemakanan Pesakit Kanser berdasarkan pengalaman sahabat beliau yg menghidap Kanser Lidah. Malah pencarian melalui `google' telah menemukan saya dengan pelbagai maklumat yang banyak hingga boleh memeningkan kepala.
Apabila saya telah memilih untuk melakukan pembedahan; ini bermakna saya telah memberi kepercayaan terhadap `rawatan perubatan moden' yg tipikal tetapi mempunyai rekod kejayaan yg sah! (bukan sekadar berdasarkan testimoni pesakit).
Saya masih berpantang; Tidak makan `seafood'…

Alhamdulillah ... segalanya dipermudahkanNYA

Minggu pertama telah selesai 3 rawatan Radioterapi; semua proses rawatan hanya mengambil masa selama 10-30 minit. Tak lama; tapi setiap sesi rawatan merupakan satu pengalaman yg agak `mendebarkan'. Setiap kali selesai rawatan,  saya pasti menangis. Sehinggakan staff MMCH ketawakan saya. Terus terang saya katakan; saya memang takut. Terlalu banyak berfikir dan terlalu banyak  persoalan yg bermain di minda. apakah implikasi rawatan radioterapi yg bakal saya hadapi?  Sakit? kulit terbakar atau melecur? Muntah? cirit-birit .... huuuh penat sungguh melayan perasaan!
Berbekalkan wirid zikrullah ayat-ayat syifa'; selain memperbanyakkan Al-Fatihah & selawat : itulah `kekuatan' saya sebaik melangkah masuk ke Hospital Mount Miriam. Saya percaya saya tidak `berkeseorangan'. ALLAH SWT sentiasa bersama saya. ALLAH pasti mendengar setiap rintihan dan doa saya, saya pecaya ALLAH Maha Adil; Maha Kasih Sayang. ALLAH SWT telah menentukan taqdir dan saya perlu `melaluinya' denga…

Amalan Pemakanan: tiru macam saya!

Selama ini saya tidak suka makan ubat dan saya jarang mengamalkan mengambil suppliments seperti vitamins. Saya percaya pada amalan hidup sihat dan sering memastikan makan makanan yang dimasak sendiri menggunakan  bahan2 yang fresh segar dan telah `dinyahtoksik'. Saya juga mengamalkan minum jus utk mendapatkan vitamin tambahan yg original. Menukar penggunaan garam bukit dan minyak canola atau pon minyak bunga matahari. 2 bulan yang lalu, rutin pemakanan saya mula berubah. Setelah mengetahui saya mengidap Kanser Uterus (andometrium) maka saya mula mengambil berat tentang kandungan Oksigen & Asid dalam badan serta cuba mengelakkan makanan yg mengandungi `growth factor'.

Sel Kanser tidak boleh hidup jika badan kita mendapat oksigen yg mencukopi. Pesakit Kanser malah sesiapa yg tidak mahu ada sel kanser membiak perlu menambahkan diet `antioksida' yg tinggi. Kandungan antioksida yg tinggi terdapat dalam semua jenis `berries' ; spt: strawberi; blueberi; acai beri; resberi, …

Mc Donald vs Radioterapi

Hari ini 23hb Mei 2012; adalah hari rawatan pertama saya untuk Radioterapi di Mount Miriam Cancer Hospital; Pulau Pinang. Ditemani my sister Siti Safinaz; kami berdua sampai di MMCH pd pukul 3.20ptg. Sebelum ini saya telah hadir untuk sessi kaunseling dan `plan' . Perbincangan dengan Doktor Rakesh Raman telah menetapkan saya perlu menjalani 25 sessi rawatan Radioterapi dan 2 sessi rawatan `Brachyterapi'.
Hujan renyai-renyai pastinya turun bersama Rahmat ALLAH SWT; dan saya berdoa agar segala urusan saya dipermudahkan. Bak kata sahabat saya Maiza: hang anggap jeh Radioterapi nih macam pi SPA'  .Tidak punya pengalaman menyebabkan kita hanya bersandarkan pada cerita pesakit lain atau dari bahan bacaan termasuk maklumat dari buku Kanser Wanita yg ditulis oleh Dr Mohd Rushdan Mohd Noor. To be honest saya tidak tahu apa yang saya jangkakan. Sakitkah? Cirit-birit? muntah? demam? terbakar kulit? kesukaran membuang air .... hmmm dalam kepala bermain 1001 persoalan; dalam hati hany…

Sharing is Sedeqah : U re never alone

Sesiapa yg mengidap penyakit Kanser atau apa jua penyakit Kronik; akan mengalami gangguan emosi. Kita cuba untuk menjadi seorang yg `kuat' dan tabah; tapi hakikatnya kita hanyalah insan biasa, yang punya iman setipis kulit bawang dan punya aqal yang sentiasa dikuasai oleh nafsu bisikan syaitan. Dah lah nak kena pkiaq pasai penyakit & kesakitan yg kita hadapi. Dok nak kena pkiaq hal-ehwal rumahtangga; keluarga; anak-anak; kerjaya malah adakalanya telah bermula masalah Kewangan. Maklumlah, bila kita sakit; perbelanjaan harian `berubah' & bertambah.
Heii Ladiesssss!!! Rilex. Kita hanyalah insan biasa. Kita bukan Superwoman! Take a step at one time. Bila kita sakit ; itu tidak bermakna kita keseorangan. Cuba berbincang dengan keluarga dan orang tersayang. Mohon bantuan dari sahabat & jiran tetangga. 
Pada mulanya saya sendiri merasakan diri keseorangan, saya rasa `segala-galanya' seolah-olah `menentang' saya. (everything goes against me!) Segala masalah, musibah &…

Wanita Perlu ada ILMU KANSER

Buku WAJIB Baca! Buku tentang Kanser yang sering menyerang anggota tubuh Wanita telah ditulis dengan bahasa yang mudah difahami oleh seorang Doktor Pakar yang sangat berpengalaman merawat pesakit Kanser.  Penulis - Dato Dr Rushdan  adalah seorang Gynae-Onco dari Hospital Sultanah Bahiyah Alor Setar Kedah (kebetulan Pakar  yg melakukan pembedahan terhadap saya tempoh hari). Buku ini menerangkan dengan sebegitu `detail' berkenaan permasalahan Kanser Wanita. Saya percaya ramai di kalangan wanita hari ini mempunyai pengetahuan yg salah tentang Kanser menyebabkan kita kurang memberi perhatian terhadap `simptom-simptom pelik & luar biasa yg dialami' oleh tubuh badan sendiri.
Ramai pesakit kanser yg tidak punya ILMU tentang penyakit yg dihadapi. Inilah punca Kenapa kita sentiasa tercari-cari dan selalu terdorong untuk mengikuti setiap saranan yg dicadangkan oleh sesiapa jua, walaupon mereka tidak pernah melalui pengalaman sebagai Pesakit atau Keluarga Pesakit Kanser.


Setiap Penyak…