29 Januari 2011

nak cari kayu .. nak cari kayu ...


dolu2 mak sy ada seterika alternatif; utk penjimatan karan; my mom sometimes iron clothes using seterika arang!


Memasak menggunakan dapur gas; mudah & bersih. tapi dulu selalu beli satu tong RM 14.00. Hari ini 2011; harga se tong gas warna hijau @ RM28.00 punyalah mahaiiiii. Adoiiii rasa macam nak pitam pun ada!

Baru2 ini sy telah mencuba-cipta resepi Rendang Tok (rendang berkerisik) bercita rasakan saya. Selalu membeli di Perak; adakalanya kurang enak disebabkan Rendang itu terlalu lama (kurang fresh) atau disebabkan penggunaan daging import! Maka sy mbik keputusan utk masak kediri.

Memasak Rendang; tidaklah sesukar mana. tambahan pulak kalau masak sekilo daging je ... Oleh kerana anak-anak menyukai Rendang Tok yg sy baru blajaq; so sy buat lagi.. kali ini saya buat 3kg daging! amboii tamaknya ...

Malangnya baru saya tau; bila masak banyak; perencah pon banyak maka Lebih banyak Masa untuk mereneh rendang nak bagi sampai kering! adoiii dari 3 jam ; nih dah 1 hari 1 malam; Rendangku belom kering2 lagi ... alahaiiii masak Rendang sampai nak habis se tong Gas!

Teringat saya kpd My Mom; masa saya kecik2 dulu, my mom akan memasak dengan dapur minyak tanah cap Butterfly . Tetapi dia turut memasak menggunakan dapur alternatif untuk masak air & rebus merebus... Nak tau mak saya guna dapur apa?? Sebagai langkah penjimatan mak saya memasak guna dapoq ARANG! Mcm jiran Cina sebelah rumah..

dapoq Alternatif mak : Dapoq Arang!

hmmm bila memikirkan bebanan kewangan yg semakin mencabar dengan peningkatan harga pelbagai keperluan rumah tangga, rasa2nya saya pun nak kena ada Dapur Alternatif... kena back to the nature - memasak guna dapur kayu .. jimatkan!

Dapoq Alternatif saya..... dapoq kayu ....

nak cari kayu ... nak cari kayu .... nak cari kayu ... alahai hangitlah Rendang ku di atas dapoq!

2 ulasan:

zimi berkata...

tgk pic ni,ingt lg waktu kecik2 dlu..idop susah...klo mak nk msk,gne dapur kayu jer..nk gne dapus gas mn la mampu...tiup gne serobong besi..abis berasap 1 umah..tp yg pling best,gne seterika bara api nih..punye arr berat giler..lenguh tangan nk seterikakn bju suar tu..

Zuraini Kamal berkata...

samalah ngan saya sdr zimi;
mak saya guna seterika arang; sayalah yang tukang kipas arang sehingga menjadi bara

aku Bebas Kanser : 04