14 Mei 2012

Saya Pesakit Kanser Endometrium (uterus)



As salamualaikum wbt:
segala puji-pujian kpd ALLAH SWT YG MAHA ESA.

Lama sudah tidak menulis di blog; sehinggakan ramai yg dah sms dan hantar mesej supaya aktif kembali menulis. Merasakan dunia FB telah mencuri tumpuan saya. FB merupakan dunia baru utk catatan pendek; sudut perkongsian ilmu yg sgt mudah diakses. Sebenarnya saya punya banyak peristiwa yg indah & menarik yg perlu dicatatkan dlm Blog ini; mudah-mudahan perkongsian pengalaman hidup saya akan menjadi satu perkongsian ilmu; dan saya benar2 mahu menyumbang dalam apa jua cara mengikut kadar kemampuan saya yg kerdil & dhoif ini.

Tanggal 25hb Mac 2012; jam 4.30 petang adalah merupakan satu detik yg tidak mungkin saya lupakan. Pd hari tersebut ; berseorangan tanpa ditemani sesiapa; saya menerima berita bahawa saya telah disahkan menghidap kanser Endometrium (uterus). `Clear Cell Adenocarcinoma - mitoses are raedily seen!'. Terkedu saya; tak tau nak kata apa; nak nangis; malu kat Doktor. So saya tahan emosi dan buat muka seposen seolah-olah; i am not effected by the news'. Ala-ala control ayu ..... lah kan.
(Dalam hati .... hanya ALLAH SWT Yang Maha Mengetahui)

Sewaktu menerima berita itu; saya dalam kebingungan dan `blank'. Fikiran kosong dan hilang punca untuk berfikir. Dalam kereta sewaktu memandu sepanjang jalan pulang ke rumah; saya menangis kebuntuan. Terlalu banyak perkara yang bermain di fikiran; Saya tak pernah sakit, malah sentiasa mengamalkan cara hidup yang sihat; sangat menjaga kesihatan; bersungguh-sungguh menjaga pemakanan malah adakalanya saya rajin bersenam & ke gym utk melakukan senaman.

Orang pertama yang saya telefon adalah Agen Insuran saya; Chee. Dlm kesedihan yang amat sgt; saya telefon bertanyakan Chee adakah Polisi Insuran Kesihatan  saya akan menanggung segala perbelanjaan pembedahan untuk membuang sel kanser ini. Jawapan beliau: YA; dan beliau menasihatkan saya utk melakukan pembedahan tersebut dengan segera.

To be honest; ketika itu saya belum bersedia berkongsi berita dengan sesiapa pon kecuali diri saya sendiri. 


“Ya Allah, aku berlindung kepada-Mu daripada perasaan risau dan sedih, aku berlindung kepada-Mu dari sifat lemah dan malas, aku berlindung kepada-Mu daripada sifat takut dan lokek, aku berlindung kepada-Mu daripada tekanan hutang dan kezaliman manusia.” (HR Abu Dawud)

16 ulasan:

Siti Nurbaya Shafie berkata...

Salam Zue, semoga Zue tetap tabah dalam mengahrungi semua dugaan yang diterima, i know you can because you're always do. Ramai sahabat disekeliling yang akan sentiasa bersama-sama Zue menghadapi setiap apa jua yang bakal Zue tempuhi.

Zuraini Kamal berkata...

wsalam wbt. tq siti nurbaya;its true; saya dianugerahkan ALLAH SWT dgn kaum keluarga & sahabat yg cukop ramai dan prihatin; setiap hr ada shj yg menelefon; bersms; emails; dan berkunjung ke rumah bertanya khabar & memberi semangat serta mendoakan saya. Alhamdulillah

Tanpa Nama berkata...

Zue...apa tanda tanda sakit ni...blh kongsi tak buat panduan kawan kawan...how are u covering now?...how was the family support......?...mcm yg aku ckp kat fb..ALLAH tak akan duga kita kalau kita tak blh terima dugaan dr nya....aku tau hang tabah dan tegas...dr masa kolej lagi....u will go through this open heartedly....doa aku semoga hang cepat sembuh 100%...insyaAllah...amin...kama...

Zuraini Kamal berkata...

kama will share later in future post; keep reading ya.
TQ

ALK berkata...

Assalamualaikum.. saya disahkan menghidap kanser payudara pada Julai 2011.. dan masih berjuang menghadapinya.. jika sudi lawat blog saya jomlawankanser.blogspot.com. Mungkin kita boleh berkongsi info..

zaini berkata...

Assalamualaikum.

Saya menghidap kanser perut tahap 4. Lawati blog saya untuk kongsi pengalaman: serirengas.blogspot.com

sweetmamee berkata...

Assalamualaikum..Saya nak share disini..saya telah sakit selama 7 tahun doktor suspek saya dihidapi penyakit SLE ( Lupus Sistem badan ).Tulang saya dah teruk.. saya dah tak boleh berjalan sangat..nk tunduk nak pusing pon x boleh kadang2 tu..saya ada anak 2 orang. Tetapi Alhamdulillah setelah saya telah memcuba SARI AGEGARD SERIES keluaran Dato,Primadona Sarimah yang beliau telah menghidap kanser otak dan hidung telah sembuh dengan menggunakan selama 3 bulan..maka saya telah cuba.. Alhamdulillah Allah masih peluang untuk saya bersama keluarga..Dan saya nekad saya nak share pengalaman saya ini dengan orang lain yang memerlukan.. untuk dapatkan produk ini boleh dapat dengan saya. Anda blh call saya 0126436153 untuk buat tempahan.. cubalah insYaAllah x rugi.dan inSyaAllah anda semakin sihat..

puteri dira berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
puteri dira berkata...

as salam... kami ade menjual BUKU PERUBATAN AL QURAN RAWATAN KANSER tulisan ayah mertua ASyraf Muslim ( HAJI LOKMAN ABDUL HAMID)... harga RM 50 shj... semoge ianya dapat membantu... berminat sila hbungi 017 782 0844 =)

Tanpa Nama berkata...

Macam mne kalau pesakit sendiri menyorokkan dari ahli keluarga dan kawan rapat sendiri???
Dan berpura pura sihat tpi still tahan sakit walaupun masih peringkat awal.. Emosi tetap terganggu kan... Dan pada waktu yg sama keluarga sendiri selalu menekan diri kita??? Apa perlu biat

Zuraini Kamal berkata...

kenapa perlu merahsiakan ... keluarga berhak utk tahu dan berkongsi suka duka ... in sha ALLAH kita mharapkan ramai yg berdoa utk kesejahteraan & kesembuhan .. moga2 doa mereka dimakbulkan ALLAH SWT

A Ahmad berkata...

setiap penyakit ada penawar...In sya Allah..setiap dugaan utk hambaNya pasti mampu diatasi..sy doakn awk cpt sembuh..AMIN..info lanjut merawat penyakit kanser yg terbukti berkesan dlm perubatan sains dunia..hubungi 0178467866-En.Azrul Ahmad

perubatan khalifah berkata...

kisah hidup adalah ujian hidup di bumi Allah. sayang bila benda yg baik xramai yg tahu…rawatan kanser itu wujud,berdasarkan kisah benar bekas pesakit kanser kepada seorang pelatih jururawat : rawatankanser2013.blogspot.com

Pelbagai Homestay D Kota Kinabalu berkata...

Terima kasih atas perkongsian.. Semoga terus dikurniakan kesihatan yang berpanjangan.. Amin

perubatan khalifah berkata...

alhamdulillah,terima kasih....sesungguhnya nikmat di dunia ini hanyalah seperti sedikit madu di hujung jari...sedapnyer sehingga kita terlupa pada maut yang sentiasa menanti dan kehidupan akhirat yg misteri. saling mendoakan sesama muslim,insyallah, para malaikat akan mendoakan untuk kita pula...
~ikhlas dari rawatankanser2013.blogspot.com

Tanpa Nama berkata...

salam kakak,thanx sbb share tntang kehidupan. saya ada ambil mutiara mutiara kata dlm blog kakak. hrp kakak halalkan

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...