27 Januari 2011

Kau tercipta untukku ..


i love Chocolate! Women do love chocolate. Makan coklat umpama penenang jiwa.. boleh menghilangkan kesakitan dan boleh melupakan masalah buat seketika...

Bila rasa TENSION ke.. SUSAH HATI ke mesti nak cari coklat dan makan coklat.
Sebabnya bila makan coklat hati rasa cool sikit and my mind rasa relax je. Tak tau la orang lain kan, tapi itu la yang berlaku pada diri sendiri.

Teringat masa belajar kat SEMSAS sewaktu tgh SPM; sambil baca buku sambil makan coklat Cadburry 1 bar. hmmm selesai exam rasa badan agak `berat' skit!

Sewaktu zaman muda2 dulu hadiah yg paling sy nantikan adalah COKLAT! And my hubby (until todate) tak pernah lupa menghadiahkan coklat untuk apa jua occassions - tq honey!

Malangnya ramai yg tersalah info sering memberi reaksi negatif terhadap Coklat. Antara fakta yg salah tentang Coklat dan sering ditakuti Wanita:

1. Coklat punca jerawat : sedangkan jerawat berpunca dari amalan pemakanan yg tidak sihat; perubahan hormon; pore yg kotor dan tersumbat.

2. Kegemukan : ramai takut mkn coklat sebab takut gemuk.. sedangkan Gemuk adalahberpunca dari masalah obesiti - makan secara berlebihan tanpa melakukan senaman yg sesuai. Pengambilan berlebihan sesuatu jenis makanan meningkatkan kalori yang berlebihan.


Kebaikan Coklat yg wajar kita tahu:

1. MELINDUNGI SERANGAN JANTUNG
Coklat sangat kaya dengan bahan antioxidant seperti catechins dan phenols. Ia membantu dalam pencegahan sakit jantung dan kanser. Kandungannya sama seperti dalam teh hijau, jus oren, bayam, bawang, jagung dan pisang.

2. COKLAT HILANGKAN STRES
Coklat mengandungi bahan seperti ubat penenang, yang menjadi penahan sakit dan meningkat tahap rasa sihat. Coklat keluarkan endorphins yang membuat kita rasa gembira.

3. BERTINDAK SEBAGAI ANTI-BODI & MENGAWAL KOLESTROL
Coklat mengandungi antioksidan, dikenali sebagai fenol, mampu mengurangkan tahap kepadatan lipoprotein (kolesterol LDL). Hasil kajian terkini menunjukkan bahawa asid stearik pada mentega koko atau lemak dalam coklat tidak memberi kesan kepada klesterol darah.
Makan coklat dikatakan boleh menguatkan sistem pertahanan badan. Ini boleh mengurangkan risiko jangkitan selsema dan flu.


Ferero Rocher; my favourite!


Tapi yang pasti Makan Coklat banyak dan tidoq tak gosok gigi akan menyebabkan Karies Gigi yang serius.

[sumber: ehoza.com]

Tiada ulasan:

ADAKAH GULA MENYEBABKAN KANSER ?

Salam .. hari ini saya nak kongsikan catatan blog  yang ditulis oleh (my gynae-onco) YBhg. Dato Dr  Rushdan Noor   Pakar Kanser Wanita da...