Langkau ke kandungan utama

Kanser Pita Suara: bagaimana kami makan


Satu pertanyaan yang paling sering aku terima setakat ini adalah:
"bagaimana aku makan?"

Nampaknya ramai juga yang tertanya2 bagaimana orang2 yang tiada vocal cord seperti aku ini makan. Melalui manakah makanan dimasukkan dan bagaimanakah laluan makanan tersebut untuk sampai ke dalam perut kami.
Mungkin perkara yang menimbulkan kekeliruan mereka itu adalah apabila mereka melihat laryngectomee stoma di leher aku ini. Malah ada juga yang menganggap makanan perlu dimasukkan melalui stoma tersebut. Hermmm...🤔🤔🤔


Baik, biar aku jelaskan. Mari kita lihat Diagram di bawah. Diagram A adalah anda semua sekarang ini dan aku pada suatu ketika dulu. Organ kita sempurna, cara makan kita pun sama. Kita akan makan dan minum melalui mulut, makanan dan minuman akan melalui salur esophagus dan terus masuk ke dalam perut.
Dalam masa yang sama kita akan bernafas menggunakan hidung/ mulut, udara akan melalui salur trachea terus ke paru2. Di sinilah vocal cord memainkan peranan. Selain bergetar untuk menghasilkan suara, vocal cord juga bertindak sebagai divider/ pintu kepada laluan makanan/ minuman dengan udara.
Sekarang lihat pula Diagram B, inilah gambaran anatomi bagi mereka2 yang telah menjalani pembedahan membuang vocal cord (total laryngectomy). Oleh kerana vocal cord kami telah tiada, maka kami tiada lagi mekanisma untuk membahagikan makanan/ minuman dengan udara yang masuk.
Ini sangat merbahaya, jika laluan ke perut ditutup untuk memberi laluan kepada udara untuk sampai ke paru2, maka kami tidak akan dapat makan/ minum. Sebaliknya jika laluan udara pula ditutup untuk memberi laluan kepada makanan dan minuman untuk masuk ke perut kami, kami tidak boleh bernafas pula..!
Maka untuk itu satu laluan lain perlu dibuka. Makanan/ minuman kini sudah tidak boleh menggunakan laluan yang sama dengan udara. Mereka perlu bergerak dalam laluan yang berasingan sekarang ini.
Makan dan minum kami masih seperti biasa. Masih masuk dari mulut, melalui salur esophagus terus ke dalam perut. Namun laluan pernafasan kami sudah tidak seperti dahulu.
Satu laluan baru harus dibuka untuk laluan udara, untuk itu satu lubang sebesar syiling 20 sen ditebuk di leher kami, khas untuk laluan udara menuju ke paru2. Itulah cara kami bernafas sekarang ini, udara akan masuk dari stoma, melalui salur trachea dan terus ke paru2.
Ada yang tanya pula: sampai bila? Jawapannya: sampailah kami dikafankan...
Oh ye, memandangkan udara yang kami sedut sudah tidak melalui hidung, maka kami juga sudah hilang keupayaan untuk menghidu/ mencium bau. Namun ada teknik2 tertentu yang boleh diamalkan untuk menghidu/ mencium bau, itu next time aku cerita ye.

catatan FB  17/1
Shamsul Ramli
Cancer Survivor -  Pita Suara
Laryngeal cancer

Ulasan

Tanpa Nama berkata…
Nenek pun pandai tulis

Catatan popular daripada blog ini

Pantang Larang Pesakit Kanser

“Makan dan minumlah, dan janganlah berlebih-lebihan. Sesungguhnya Allah tidak menyukai orang yang berlebih-lebihan” (Al-A’raf, 7:31)

Mengikut pengamal `rawatan alternatif' Pesakit Kanser ada `list' yg panjang Senarai Makanan yg TIDAK boleh dimakan. Pantang larang ini adalah kerana untuk memastikan sel kanser tidak kembali aktif dan menyerang sistem tubuh seseorang.
Sewaktu mula mengetahui saya menghidap penyakit kanser; my dear Cikgu Hafiza telah memaklumkan kepada saya Pantang Larang Pemakanan Pesakit Kanser berdasarkan pengalaman sahabat beliau yg menghidap Kanser Lidah. Malah pencarian melalui `google' telah menemukan saya dengan pelbagai maklumat yang banyak hingga boleh memeningkan kepala.
Apabila saya telah memilih untuk melakukan pembedahan; ini bermakna saya telah memberi kepercayaan terhadap `rawatan perubatan moden' yg tipikal tetapi mempunyai rekod kejayaan yg sah! (bukan sekadar berdasarkan testimoni pesakit).
Saya masih berpantang; Tidak makan `seafood'…

Nasi Briyani Kukus; ZK

Saya suka makan nasik briyani yang dimasak bersama ayam; dimakan bersama Dalca.. hmmm enak sekali. Orang Johor panggil Nasik Bryani Gam. Apa pun namanya; pada hari ini tak banyak kedai yang menjual Nasik Briyani yang dimasak bersama ayam di dalamnya.. Oleh kerana saya suka makan maka terpaksa saya ambik inisiatif untuk belajaq masak. Alhamdulillah; seorang sahabat dari langkawi sanggup berkongsi Rahsia memasak Nasik Bryani yang enak menggunakan Resepi dari India!
Tapi saya `modified' sikit resepi tersebut ; sesuaii dengan citarasa saya sendiri: Kalau sesiapa yang berminat; boleh try ... jom kita berkongsi ilmu; mudah-mudahan kita boleh membahagiakan keluarga dengan ayaq tangan kita; insyaallah........ (tapi kalau bibik tolong masak pon tak pe...)


Beras Basmathi (dibasuh bersih) utk bahan rempah: Jintan putih 1/2 camca + jintan manis 1/2 camca + kunyit serbuk 1/2 camca dicampur bersama rempah kari ayam 3 sudu Besar & serbuk cili 1 sudu Besar. tumis bersama: daun kari + kulit kayu …

she is a cancer survivor .........

izinkan saya berkongsi catatan sahabat Cancer Survivors Malaysia , saudari   Liza  yg dikongsikan di FB  : https://www.facebook.com/liza.m.ariffin
29 Dis  2016:

Baru bersembang dengan seorang sahabat baik tadi, katanya 'aku tak faham kenapa reading cancer ko dulu katanya dah cancer-free?'. Baru saya sedar, ramai yang kurang mengerti pasal kanser ni. Biasanya diri kita kena kanser atau kita jadi caregiver kpd cancer-patient baru kita faham, itu pun bukan 100% faham. Contohnya:

1. Cancer marker ca125 saya menunjukkan bacaan pd paras normal.
*maksudnya hasil ujian ca125 tu menunjuk sel kanser (kanser ovari dan rahim saja) tidak aktif sekarang. Ujian ni tidak mengesan sel2 kanser lain. Ada berbagai jenis cancer marker test utk mengesan beberapa jenis kanser tapi bukan semua, ada jenis kanser yg tiada cancer marker. Dan bila di paras normal pun tak bermakna saya dah cancer-free, cuma sel kanser ovari tu tak aktif. Anytime dia boleh aktif balik. 2. Ada orang kata dia berpantang mak…