14 Februari 2011

Salam - MAULIDUL RASUL 12 Rabiulawal 1432H


... pabila Cintakan ALLAH & RASUL; segala yg sukar menjadi mudah & indah!

kata2 ini saya jumpak dlm risalah yg dicetak oleh Tabung Haji; yg dibaca sewaktu mengerjakan Haji recently , (last Nov 2010). Kerja Haji sangat mencabar keimanan; kesabaran; kekuatan fizikal & kekentalan minda. Adakalanya kita tewas dlm kedangkalan iman & taqwa ; pabila kita merasai kesukaran & pelbagai halangan sewaktu melaksanakan ibadah Haji di Tanah suci; sebuah tempat yg sangat asing dgn budaya yg sangat berbeza dr yg kita lalui di Tanah air sendiri. Tetapi pabila Cintakan ALLAH & RASUL; segala yg sukar menjadi mudah & indah

Bak org yg sdg dilamun panahan cinta asmara; sanggup `buang emak buang saudara kerana kasih hamba turutkan'

Begitulah pepatah ini akan mengubah segala yg sukar menjadi mudah dan terasa indah! Iman & dan Taqwa adalah anugerah. cinta & Kasih juga adalah anugerah Allah swt. Apabila kita Cintakan Allah & Rasul; kita cintakan perjuangan Rasulullah SAW; seorg manusia biasa tetapi Istimewa; Kekasih Allah yg mjadi kecintaan Makhluk Dunia & makhluk di Langit; segala yg sukar menjadi mudah; segala yg besar mjadi kecil; hati mjadi tenang dan damai.

Bagaimana nak Cinta jika tidak mengenal?
Bagaimana nak Kenal jika tidak mencari?
Bagaimana nak Cari jika tidak melangkah?

setelah ketiadaan Muhammad SAW; ditinggalkan kita al-Quran & Hadith sebagai rujukan utk dijadikan panduan & pegangan yg maha Agung & terpelihara suci... jejaki sirah Baginda Rasul agar kita faham perjuangannya dan merasa nikmat terhadap segala anugerah yg Allah telah berikan kpd kita.

Perjalanan suci ke Rumah Allah (Baitullah) tlh mberi ruang utk sy menikmati kemanisan iman & taqwa... Untuk mengekalkannya itulah cabaran kita sebagai insan; makhluk tuhan yg dinamakan manusia. Hanya mereka yg terpilih akan diberi peringatan & peluang utk memperbaiki diri. Dan segalanya adalah Ilham dr Allah SWT yg Maha Mengasihi & Maha Mengampuni.


pabila Cintakan ALLAH & RASUL; segala yg sukar menjadi mudah & indah.


Tiada ulasan:

ADAKAH GULA MENYEBABKAN KANSER ?

Salam .. hari ini saya nak kongsikan catatan blog  yang ditulis oleh (my gynae-onco) YBhg. Dato Dr  Rushdan Noor   Pakar Kanser Wanita da...