06 September 2009

Don't be stress out!






Salam

Ramai rakan-rakan yang mengadu betapa mereka sangat tertekan dan lebih berdebar kerana memikirkan anak-anak yang bakal menduduki peperiksaan UPSR yang bermula pada 8hb September ini. Tuisyen, buku-buku rujukan, bacaan Yaasin, sembahyang hajat dan juga `air penawar' - air zam zam, air Yasin dan juga kismis adalah antara ramuan-ramuan tambahan yang perlu dihadapi oleh anak-anak menjelang hari peperiksaan.

Sebagai ibu bapa, saya pasti niat kita ikhlas. Kita mahukan yang terbaik untuk masa depan anak-anak yang cemerlang agar mereka berjaya menikmati kehidupan yang jauh lebih selesa dari kita.

Pengalaman saya setelah 2 orang anak menduduki UPSR. terus terang saya katakan, Rosman lebih prihatin terhadap membantu anak-anak mentelaah. Yang sulong Zakuan dibantu oleh ayahnya; sebulan sebelum UPSR. Zakuan tidak dihantar ke kelas tuisyen. Anak yang ke-2; Nurul Arisya saya hantar tuisyen 6 bulan sebelum UPSR. Suami turut membantu di rumah 3 bulan sebelum actual final Exam. Anak yg ke-3; saya hantar setahun bertuisyen sebelum the Final Exam.

Sebagai ibu, sudah tentu saya mengharapkan anak-anak saya cemerlang dalam apa jua peperiksaan yang dihadapi. Tetapi secara peribadi saya tidak terlalu mengharapkan keputusan yang mengejutkan! Maksud saya; saya redha kalau anak-anak tidak dapat 5 A. Malah both my children yang terdahulu hanya scored 4A 1B. Alhamdulillah.

Dalam mendidik anak-anak, saya tidak terlalu menekankan pencapaian akademik, tetapi saya telah tanamkan arah tuju masa depan mereka. My son Zakuan mempunyai personaliti yang agak pendiam. Sedari kecil saya dapat rasakan beliau tidak berbakat berniaga, maka saya motivate him to focus more on subject atau bidang yang diminati. Alhamdulillah pada hari ini dia dah pun memilih bidang Engineering.

Both my two girls, sebab tak berapa `cemerlang dalam kelas' maka saya expose mereka terhadap bidang perniagaan. Beri mereka ruang membantu dan saya encourage them to berniaga, bermula di peringkat sekolah rendah lagi.

Nasihat saya; sebagai ibu bapa kita Jangan terlalu mengharap, takut nanti kita akan kecewa jika pencapaian tidak memenuhi sasaran. Yang penting beri ruang untuk anak-anak kita explore more knowledge kerana bidang kerjaya sangat luas dan UPSR tidak membantu membentuk personaliti anak-anak. UPSR bukan pengukur kecemerlangan anak-anak kita. UPSR hanyalah sekadar satu ukuran untuk anak-anak kita terpilih ke sekolah asrama penuh.

Sebagai bekas pelajar SBP (Sekolah Berasrama Penuh) dan Rosman MRSM, kita tahu SBP dan sekolah harian biasa, kini sama taraf. Tahap sistem pendidikan Malaysia sangat bagus malah pelajar harian biasa adakalanya lebih cemerlang dari pelajar SBP atau MRSM.


Secara jujurnya saya pun tak berapa pasti samada i am a good parent or not. Dalam mendidik anak-anak kaedah saya amat berbeza berbanding dengan kedua ibu bapa saya.
Ibu bapa saya `memaksa' saya pasal belajaq, sebab tu saya cemerlang masa sekolah rendah.
Malangnya semasa bersekolah menengah di Sains Kuantan, saya berasa sangat `Merdeka' dan saya tidak serius belajaq!....... sebab tu saya jadi macam nih. He he he sekarang baru sibuk nak buat degree and master!

Kecenderungan dan minat anak-anak sebenaqnya boleh dipupuk sedari awal. Contoh Mak saya `paksa' saya bantu di dapur, pada hari ini saya rajin dan minat memasak hinggakan boleh buka bakery dan food biz.

As for me (mungkin saya salah ya):
Saya treat my children seolah-olah depa faham apa mesej saya. Oleh kerana saya seorang usahawan, maka saya cuba dedahkan anak-anak tentang usaha dan kerjaya saya ini. Bermula dari sekolah rendah umor 7 tahun saya dah beri motivasi tentang perniagaan.

Kepada anak-anak saya selalu tanya : Besar nanti nak jadi apa??
Selalu anak-anak akan memilih Idola. Con: asyik tengok Gerak Khas; maka Hana nak jadi Polis. Arisya pulak nak jadi Cikgu.

Cita-cita mereka akan berubah setiap hari bergantung kepada maklumat yang dipelajari dan apa yang dilihat.Sebab itu penting untuk bawa anak-anak `berjalan-jalan melihat dunia agar mindanya terbuka'


Tapi pada hari ini, my daughters dah ada impian dan cita-cita sendiri. Sorang nak ambil alih my bakery dan Restaurant dan yang sorang lagi nak venture dalam Hotel Management.

So saya pun dah mula encourage them to take Business Management or apa jua kursus yang berkaitan.
Saya fikir-fikir ........ nak buat Degree dalam Business Admin, tak perlu dapat 5A dalam UPSR dan 8A dalam PMR or 9A dalam SPM.

Pernah saya termenung sejenak dan berfikir; betulkah aku ni nak anak-anak TOP SCORER untuk masa depan mereka lebih terjamin or sebenaqnya untuk aku `cerita' kat orang Kejayaan Anak-anak saya?????

Maka selepas berfikir dan mendapat jawapan: I really want my children to be successful in their life, dan saya `tahu' Jalan menuju kejayaan itu tidak sesukar mana, maka bermula dari saat itu saya dah tidak stress out lagi.

Pada hari ini peluang pendidikan di negara kita terbuka luas. Pelbagai institusi pengajian tinggi telah wujud; IPTA, IPTS. Kemudahan pendidikan bertaraf Sijil, Diploma, Ijazah, Sarjana dan kursus-kursus kemahiran jangka pendek disediakan oleh pihak kerajaan dan swasta.

Secara peribadi saya merasakan selain dari berusaha memberikan pendidikan terbaik, adalah juga penting untuk kita membimbing anak-anak agar mereka tidak terjebak dalam masalah dadah dan lain-lain masalah sosial yang baleh merosakkan masa depan mereka.

Kepada Mohd Noor Zaquan, Nurul Arisya dan Hana Afeeza ; saya selalu pesan: BERUSAHA DAN BERDOA, DOA itu solat.. maka Mintak kat ALLAH insyaallah ALLAH bagi.

wassalam!

3 ulasan:

Azfa berkata...

I totally agree with you..

zue berkata...

tq dear azfa

whitnaney berkata...

I agree with you too Zue...sbb manusia hanya boleh merancang tetapi Tuhan yg tentukan. Kalau kita terlalu mengharap takut kita akan kecewa...

ADAKAH GULA MENYEBABKAN KANSER ?

Salam .. hari ini saya nak kongsikan catatan blog  yang ditulis oleh (my gynae-onco) YBhg. Dato Dr  Rushdan Noor   Pakar Kanser Wanita da...