24 Mei 2017

ADAKAH GULA MENYEBABKAN KANSER ?


Salam .. hari ini saya nak kongsikan catatan blog  yang ditulis oleh (my gynae-onco) YBhg. Dato Dr Rushdan Noor Pakar Kanser Wanita dari Hospital Sultanah Bahiyah Alor Setar Kedah.

Penulis telah merawat ramai pesakit kanser dan telah berjumpa pelbagai kes Kanser.  Antara punca kegagalan sembuh kanser adalah disebabkan Pesakit Kanser tidak serius dan takut menjalani rawatan perubatan yg telah disahkan oleh Pakar Perubatan di seluruh dunia. Ramai yg suka menangguhkan rawatan kerana kononnya terdapat Rawatan Alternatif yg mampu menyembuhkan kanser.Gula adalah karbohidrat yang diperlukan oleh sel-sel badan bagi tujuan menghasilkan tenaga. Jika gula diperlukan oleh sel-sel yang normal, maka gula juga diperlukan oleh sel-sel yang tidak normal termasuk sel-sel kanser. Walau bagaimanapun persoalannya adakah dengan menghapuskan gula daripada badan anda, anda boleh mematikan sel-sel kanser. Sebenarnya jika badan tidak mendapat bekalan gula yang mencukupi ia akan menyebabkan kekurangan gula yang dinamakan hipoglisaemia dan ini boleh menyebabkan kematian. Apabila badan tidak dibekalkan dengan cukup gula, sumber tenaga akan diambil daripada lemak dan protin. Pemecahan lemak dan protin boleh menyebabkan badan berada di dalam keadaan yang dikenali sebagai ketosis. Asid di dalam badan meningkat dan ini boleh memudaratkan. Pendek kata, dengan menafikan bekalan gula kepada badan anda, ia boleh memudaratkan semua jenis sel.
Kaitan di antara gula dengan kanser adalah secara tidak langsung. Pengambilan gula yang berlebihan boleh menyebabkan kegemukan dan kegemukan dikaitkan dengan banyak jenis kanser. Pakar pemakanan daripada MD Anderson’s Cancer Prevention Center berkata bahawa badan anda menggunakan gula untuk fungsi banyak organ badan, tetapi mengambil gula yang terlalu banyak boleh menyebabkan kegemukan dan ini jika digabungkan dengan sikap kurang bersenaman boleh meningkatkan risiko menghidap kanser.

Jadi apa yang lebih utama adalah mengambil gula pada kadar yang betul. Kaum wanita memerlukan tidak lebih daripada 25 gm gula (6 sudu teh), manakala kaum lelaki pula tidak lebih daripada 37 gm (9 sudu teh) setiap hari. Kuantiti ini bersamaan dengan 100 kalori tenaga untuk wanita dan 150 kalori untuk lelaki.

Perlu diingat bahawa gula juga terdapat di dalam sos, makanan yang diproses, buah-buahan manis dan lain-lain.

Untuk mengetahui berapa kuantiti gula yang diambil, anda hendaklah membiasakan diri untuk membaca kuantiti gula dan kalori yang terdapat pada label produk makanan. Anda akan terkejut dengan kandungan gula yang tersembunyi.

Terdapat juga makanan bergula yang tidak tercatit perkataan gula pada senarai ingrediennya. Sebenarnya gula juga terdapat di dalam fruktos (gula semulajadi daripada buah-buahan), Laktos (gula semulajadi daripada susu), sukros (diperbuat daripada gabungan fruktos dan glukos), maltose (gula daripada bijirin), glukos (gula ringkas hasil daripada fotosentesis) dan dektros (gula daripada glukos).

Gula semulajadi seperti molasses, madu dan sirup mapel juga mengandungi antioksidan yang dapat memberi perlindungan tambahan ke atas tubuh badan anda. Walaupun ianya adalah pilihan gula yang baik tetapi ia juga mengandungi kalori seperti gula-gula yang lain. Jadi anda masih perlu mematuhi had pengambilan gula yang ditetapkan setiap hari.

Pengambilan pemanis tiruan adalah kontroversial kerana ahli sains mempunyai pendapat yang berbeza. Pemanis tiruan memberi kesan manis tetapi mengandungi kalori yang rendah. Walaupun ada kelebihan tetapi terdapat risiko sampingan yang dibawa oleh pemanis tiruan ini. Perbincangan yang panjang mengenai pemanis tiruan ini ada di dalam rencana tulisan saya yang lalu.

KESIMPULAN

Tubuh badan manusia memerlukan gula untuk pelbagai fungsi organ badan terutamanya sebagai sumber tenaga. Semua jenis sel-sel di dalam badan memerlukan gula termasuk sel-sel yang tidak normal. Gula adalah sebahagian daripada makronutrin yang diperlukan sebagai sumber tenaga. Pengambilan gula yang berlebihan boleh menyebabkan kegemukan dan ini boleh mendedahkan badan kepada pelbagai jenis masalah kesihatan termasuk kanser. Jadi hubungan di antara gula dengan kanser sebenarnya bukanlah hubungan langsung sebaliknya hubungan yang tidak langsung. Di sebaliknya pula, pengurangan gula yang keterlaluan boleh memudaratkan. Pengambilan gula pada kadar yang diperlukan adalah sebahagian daripada prasyarat kepada pemakanan yang seimbang dan ini tentu dapat menyumbang kepada kesihatan badan yang optima termasuk menghindarkan diri daripada penyakit-penyakit kronik termasuk kanser.


Dato'Dr.Mohd Rushdan Md Noor
Hospital Sultanah Bahiyah

2 ulasan:

mommysihatanggun berkata...

Gula putih mkanan parasit dlm badan...
Utk sihat pulih sel boleh try vivix

Riyanlaiyan berkata...

Assalamualaikum..

Salam ukwah dari saya untuk anda..

Jom follow blog saya iya seo dan

saya sudah follow blog anda

Tinggalkan komen dan saya akan cuba membalas komen anda..

Saya akan berusaha membalas kunjungan anda jika berkesempatan..

Komen yang baik2 sahaja ye..

Semoga ikatan ukhwah kita akan berterusan..

Terima kasih sekali lagi..ya

ADAKAH GULA MENYEBABKAN KANSER ?

Salam .. hari ini saya nak kongsikan catatan blog  yang ditulis oleh (my gynae-onco) YBhg. Dato Dr  Rushdan Noor   Pakar Kanser Wanita da...